Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vámpírok rendőrei

2010.03.28

Aki végigolvasta a Twilight saga-t, annak nem kell bemutatnom őket, viszont aki nem jutott még a négy (+1) könyv végére, annak nem árt egy kis ismertető a 2. film előtt.


A vámpírokról (Meyer vámpírjairól) tudni kell, hogy egyedül járnak, legfeljebb párban. Ha többen összeállnak, azt valamilyen önös érdekből teszik, vagy szövetkeznek és azért, vagy mert egyszerűen így kényelmesebb. Ez alól kivétel a Cullen család és a Denali klán mert őket nem önös érdekek, hanem a szeretet tartja össze, és így tudnak egymás mellett, békében élni, együtt. (Carlisle úgy gondolja, hogy ezt a civilizált viselkedést talán a vegetáriánus életmód teszi könnyebbé).
A maga nemében James csapata is különlegesnek számított, emlékezhettek rá, hogy Laurent milyen könnyen faképnél hagyta őket.
A Cullen család egy elég nagy létszámú vámpír klán az összes között, őket egyetlen család múlja fölül: a Volturi


A Volturi egy ősi vámpírcsalád, akik a Toscana-i Volterában élnek. Eredetileg ők is csak hárman voltak: Aro, Caius és Marcus. Időközben két nő is csatlakozott hozzájuk (Feleségek), így öten alkotják a családot. A koruk teszi, hogy képesek békében megélni egymás mellett (hisz több, mint 3000 évesek), de valószínűbb, hogy a hatalom szeretete köti őket össze (tehát önös érdek, nem szeretet). Különleges képességgel a családból Aro és Marcus rendelkezik. Ők a vámpírok 'királyi háza'


A családhoz tartoznak még az Őrzők, másnéven a testörség. Ennek a csoportnak 9 állandó tagja van: Jane, Alec, Demetri, Felix, Chelsea, Afton, Corin, Heidi, Santiago. A többiek cserélődnek. Hozzá kell tegyem, ez a kezdeti időszkban volt így, a Breakind Dawn-ra kiderül, hogy a Feleségek száma eggyel nőtt, akárcsak az Őrzőké. Azt nem tudjuk biztosan, hogy melyik Feleség a 'legfrissebb' az viszont biztos, hogy a Testőrség legújabb tagja Renata.


Foglalkozásukat tekintve ők a rendfenntartók. Nem véletlenül hívják őket uralkodóknak: magukra vállalták azt a kötelességet, hogy betartassák a szabályokat. Ez valójában azt jelenti, hogy aki nem tartja be ezeket, azokat megbüntetik... Ez igazából egy nagyon egyszerű törvény: Titokban kell tartani a vámpírok létezését. Ebből adódik a második szabály is (amire a Breaking Dawn bonyodalma is épül): nem szabad csecsemőket/kisgyerekeket vámpírrá változtatni, mivel a Hallhatatlan gyermekek nem értik meg, hogy nem engedhetnek minden helyzetben a szomjuknak, hisz így a vámpírok lelepleződését kockáztatják.


A Volturi csak ebben az esetben hagyja el a Volterát, máskülönben ki sem mozdulnak városukból. Felvetődik a kérdés: Akkor hogyan táplálkoznak? Ez újabb kis szabály: Volterában Tilos a helybéliekből 'táplálkozni'. Ilyenkor a Volturi kívülről hozatja a halandókat, néha igen messziről, hogy senki se fogjon gyanút. A beszerzést az Őrzők végzik, így van dolguk a nyugisabb időkben is

És egy kis Voltera-i történelem:


A városban minden év április 19.-én megünneplik Szent Márkus napját.
A legenda szerint egy keresztény misszionárius Márkus atya - aki valójában a Volturi-s Marcus - 1500 évvel ezelőtt kiűzte az összes vámpírt Volterából. A mese szerint ez a bizonyos Márkus mártírhalált halt a Kárpát medencében, a mai Románia területén (valójában Marcus soha nem mozdult ki Volterából). Innen erednek azok a babonák, hogy a kereszt vagy a foghagyma véd a vámpírok ellen (hisz Marcus sikeresen alkalmazta őket). És Volterában azóta sem láttak vámpírt.. ugye... 'Mostanában' a várost és a rendőrséget ünneplik, hisz olyan jó a közbiztonság, s ők úgy gondolják (tévesen), hogy ez a rendőrség érdeme.
Ilyenkor feldíszítik a város, és általában mindenki köpenyt visel. Természetesen a vörös és vörös árnyalatai dominálnak a díszítésben és ruhákon egyaránt. Van aki vámpír fogakat tesz fel, kifestik magukat, nem is sejtve, hogy amit ők játéknak gondolnak, mennyire is komoly...

 

És akkor egyenként:
 
Aro

 

Külsejét illetően először a New Moonban kapunk érzékletes leírást, mégpedig Bella szemszögéből. "A bőre áttetszően fehér, mint a hagymahéj, és ugyanolyan vékonynak is látszott - kiáltó ellentétben az arcát keretbe foglaló hosszú fekete hajával. [...] A szeme vöröslött, akárcsak a többieké körülötte, de ezt a vörösséget valami ködös fehérség kendőzte el [...]"
Ahogy Bella leírja, valószerűtlen kecsességgel és légiesen mozog.
Nekem az a benyomásom róla (mint később be is bizonyosodik) hogy minék kedvesebb és mézes-mázos a beszéde, annál veszélyesebb.
Amit tudni lehet, az az, hogy kb. időszámításunk előtt 1000-ben született, van egy különleges képessége, ami a gondolatolvasás. Ez nem úgy működik, mint Edwardnál, Aronak fizikai kontaktusra van szüksége a képessége használatához, és a fejeden átfutott összes gondolatot 'hallja-látja'. Tehát jóval erősebb a képessége, mint Edwardnak, viszont kissé korlátozottabb.
Szenvedélyesen gyűjti a tehetséges vámpírokat.
Felesége Sulpicia, akiről csak a Breaking Dawn-ban esik említés, amikor a Volturi a Cullen család ellen vonul, és ekkor láthatjuk a feleségeket, az "ősi nőket". Bella azt a leírást adja, hogy mindegyikük szőke (fair-haired), 'puha' bőrrel és figyelő szemekkel.
Egyébként a feleségekkel nem találkozunk, nincs is sok szerepük.

A filmváltozatban Aro-t Michael Sheen fogja alakítani.

 

Caius

 

Külsejéről információt ismételten Bella szemén keresztül kapunk, először a New Moon-ban.
A haja hosszú, fehér, és ugyan olyan a bőre és a szeme, mint Aro-nak.
Ha Aro a cukrosbácsi, akkor Caius az az ember (öhm... vámpír) akinek nem kell találgatni a gondolatait. Kevésbé kétszínű, inkább nyíltan ellenszenves. Ő is körübelül egy időben született Aro-val. Legszívesebben elpusztítaná a Culleneket, egyrészt mert 'mások' másrészt mert nem hódolnak be nekik.
Felesége Athenodora, akiről szintén csak egy általános leírást ad Bella a Breaking Dawn-ban.
Se Caiusnak, se feleségének nincs különleges képessége.
(lehet, hogy innen ered az agressziója? esetleg ez egy kisebbségi komplexus? )

Caius-t Jamie Campbell Bower fogja alakítani a filmben.


Marcus

 

Ismét csak Bella Volterai tapasztalatait használhatjuk fel leírására. Hosszú fekete haja van, bőre és szemszíne akárcsak Aronak és Caiusnak. Viselkedését tekintve abszolút unott, érdektelen, nagyjából csak van. Még amikor Aro mondja a NM 21. fejezetében, hogy Marcus meglepődött, akkor is fapofát vág. :D Igazi pókerarc.
Képes érzékelni az egyes személyek közti kapcsolatokat.
Ő a Volterai Szent Márkus megtestesítője, ő az, akit valójában ünnepelnek.
Marcus elvesztette társát/feleségét egy csatában, és a századok fásult zombivá tették őt.
Felesége Didyme volt, és szintén különleges képességgel rendelkezett. Nemsokkal Aro után változtatták át, és bármíly meglepő, ő volt Aro biológiai testvére. Különleges képessége az volt, hogy rendelkezett a boldogság egy különleges aurájával, ami azt okozta, hogy sokan beleszerettek.
Didyme személyes története számomra kicsit zavaros (mivel nem tudok angolul, és így fordítottam :D). Stephenie Meyer ezt írta:

"Aro changed his sister into a vampire hoping she would have a power similar to his. Her power of happiness was interesting, but not what Aro had hopped for. Marcus fell in love with her, and she returned his affection. Together, they wanted to leave the Volturi and live as a separate couple. Wanting to keep Marcus’ gift within his coven, Aro killed Didyme."

Ez az én fordításomban kb azt takarja, hogy Aro változtatta át nővérét, remélve, hogy neki is hasonló hatalma lesz (a boldogság erejét kereste). Marcus beleszeretett, s ez a szeretet viszonzásra is talált. Később azt tervezték (Marcus és Didyme) hogy elhagyják a Volturit.
Aro, hogy ott tartsa Marcust megölte Didyme-t.
(Tehát ez a rész nem pontos, kérem, ha valaki tud segíteni, esetleg kommentben írja meg, hogy hogy van ez :) köszönöm)

Tehát ezért ilyen búskomor Marcus...

Marcus szerepében Christopher Heyerdahl.


Jane és Alec

 

Ismét csak Bella mutatja be őket:
Jane: "[...] magas vékony hang [...] Pici volt, mint Alice, sima, világosbarna haját rövidre nyírva viselte. [...] a teste karcsú és fiús. De az arca túl csinos volt ahhoz hogy fiúé legyen. Hatalmas szeme volt és telt ajka [...]

Alec: "A gyöngyszürke öltönyös, sápadt fiú akár Jane ikertestvére is lehetett volna. A haja ugyan sötétebb, az ajka kevésbé telt, de épp olyan gyönyörű volt"

Az ikrekre Aro már néhány hónapos korukban felfigyelt, de várni akart az átváltoztatásukkal, míg felnőnek. Azonban az átlagos emberek annyira féltek az 'ördögi ikrektől", hogy máglyán akarták elégetni őket, így Aro kénytelen volt közbelépni és fiatalon átváltoztatni őket.
(forrás: Meyer)

Jane képes a gondolataival fizikai fájdalmat okozni, de egyszerre csak egy emberen alkalmazható. Alec pedig képes az ellenséget megbénítani. Az ő képessége úgy 'hat', hogy elvágja az embert az érzékszerveitől: megvakít, megsüketít stb. Ezt a képességet több emberen is tudja használni egyszerre, viszont van egy kevés 'hatóideje'.

Kettőjük közül inkább Jane a szadista hajlamú, Alec inkább 'érettebb'.

A filmben Jane szerepében Dakota Fanning-et láthatjuk, Alec bőrébe pedig Cameron Bright bújik.

 

Demetri
(magyarban Dimitrij-nek fordították XD)
 

Különleges képessége, hogy ráérez az emberek gondolkodására, és bárhol megtalálja őket a világban. Amolyan tévedhetetlen nyomkövető, ő a Volturi GPS-e :D
Ésszerűen, és meggondolt viselkedés jellemző rá.
Arcszíne enyhén olajbarna és fekete vállig érő hullámos haja van.
(egyrészt ezért nem értem a magyarosított név adást, hisz Demetri inkább görögös kinézetű - Demetriosz - mint oroszos... bár ez csupán magánvélemény :))

A filmben Charlie Bewley játsza Demetri karakterét.


Felix

 

Felix haja fekete és rövidre nyírt, arcszíne - akárcsak Demetrinek - enyhén olajbarna.
Magas, hatalmas termetű, széles vállú férfi, aki Bellát leginkább Emmettre emlékezteti.
Különleges képessége nincs.

Filmbéli megtestesítője Daniel Cudmore.

 

Chelsea
(férfi)

 

Sokmindent nem tudunk meg róla. Az viszont bizonyos, hogy nagyon régóta a Volturi szolgálatában áll, és segített nekik a vámpír 'családok' fosztogatásában illetve a bütetésekben. Különleges képességgel bír: Az emberi/vámpír kapcsolatokat tudja szétbontani illetve szorosra fűzni, pl.: barátság, hűség, szerelem. Abszolút lojális a Volturihoz.
Párja Afton, akinek szintén van különleges képessége (a Vámpír indexből lehet tudni) ám ezt a sorozat egyik könyvében sem nevezik el.

 

Corin
 

Szintén tehetséges vámpír, bár az ő képességének sem tudjuk meg a nevét.

 

Heidi

 

Hosszú, fényes mahagóni haja van, és bámulatosan hosszú lábai, szobor szépségű vámpír.
Foglalkozását tekintve ő a Volturi vadásza, ő csábítja be a prédát.
Talán ez lehet a különleges képessége is (vámpír index különleges képességgel bíró vámpírként jelöli), talán hasonló, mint Didyme-nek volt... Persze ez csak feltételezés

A filmben Noot Seear fogja alakítani.
(Noot egyébként modell)

 

Renata

 

A Breaking Dawnban találkozunk vele, ő Aro személyi testőre. Különleges képességgel bír: képes létrehozni egy erőteret maga körül, ami visszaver mindenféle fizikai támadást, bár maga ez az erőtér észrevehetetlen. Ha szeretne valakit még bevonni a védelmébe, akkor az illetővel fizikai kontaktusba kell lépnie (lásd hogy rátapad Arora, Bella szavaival élve olyan, mintha odaragasztották volna az ujját Arora). Hiába rendelkezik ilyen képességgel, nem katona, harcolni nem tud, viszont az ajándéka miatt hihetetlenül hasznos.

 

Santiago

 

Speciális képessége nincs, viszont a Testőrség tagja. Valószínű, hogy nagy harcászati tapasztalattal vagy nagy fizikai erővel bíró vámpír.

 

Gianna

 

Bár nem vámpír, mégis a Volturihoz sorolandó, ő a recepciós.

Magas, kreol bőrű és zöld szemű.

Volturinak dolgozik, miközben pontosan tudja, hogy mi folyik az ódon falak között. Abban reménykedik, hogy egy napon majd csatlakozhat az ősi vámpírokhoz.

Gianna-t Justine Wachberger fogja alakítani.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.